Attefallshus

In Zweden mag je sinds juli 2014 zonder vergunning een klein huis in je tuin bouwen. Zo’n ‘Attefallshus’ opent een nieuw perspectief voor de woningmarkt…in de zorg!

We kennen allemaal de trends: mensen trekken naar de stad, onze bevolking vergrijst en de huizenmarkt is in veel landen nog steeds ‘bubbelig’. In grote steden, zoals Stockholm, zeker Londen en ook een beetje Amsterdam zijn huizen duur. Voor jonge mensen zelfs te duur.

bron: DagensEkonomi.nu

bron: DagensEkonomi.nu

Vandaar dat in Zweden nu vergunningsvrij een woning in de tuin gezet mag worden. Weliswaar mag je maar 25 m2 oppervlakte bebouwen, maar je mag best hoog (4 meter). Daar kan je wel wat mee. Inmiddels zijn er vele modellen, van luxe tot spartaans, en leidt een innovatie in combinatie met aangepaste wetgeving tot extra economische activiteit. Maar ook in Nederland kan dit zeer interessant zijn, om een andere reden. Niet zozeer vanwege de woningnood, maar vanwege de vergrijzing. Sinds de troonrede is de ‘participatiemaatschappij’ een feit. We moeten elkaar meer gaan helpen, met name in de zorg. Financieel kunnen we de vergrijzing niet aan, we moeten meer doen met minder. En ook sociaal willen we weer meer samen doen en zijn. Van individueel naar collectief, met een zetje van de overheid.

LOOT woning op de SPARK campus in ‘s-Hertogenbosch

Direct gevolg is dat we ouderen in ons midden hebben en ook in ons midden zullen houden. Verpleeghuizen sluiten, maar een alternatief hebben we nog niet getest. We zoeken nieuwe innovaties. En die zijn er, kijk maar naar de Lootwoning. Hier is slim nagedacht over de uitdagingen die ons te wachten staan. Enerzijds maakt LOOT gebruik van duurzame technieken, zoals hergebruik van zeecontainers, zodat ons milieu maar minimaal belast wordt. Anderzijds kan de LOOT net als in Zweden in een dag geplaatst worden, en is ie zo weer weg te halen. Je kunt de woning gemakkelijk daar toepassen waar ruimte nodig is, daar waar jonge mensen ruimte zoeken en oude mensen op mantelzorgers gaan steunen. Op weg dus naar een zorgeloze toekomst.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *