Fietsen in het basispakket

In Boston (VS) wordt je het fietsen door de dokter voorgeschreven, want gezond bewegen gaat blijkbaar niet vanzelf. Wij zijn in ons land misschien vertrouwder met de fiets en hebben de dokter niet nodig. Maar een goede infrastructuur en een fiets voor allen is ook bij ons nog niet geregeld. Tijd voor wat innovatie!

Een groot probleem van armoede is de sociale uitsluiting. Je kunt niet meer aan allerlei dingen meedoen, omdat je er gewoonweg geen geld voor hebt. Denk aan sportclubs, schoolreisjes en verjaardagsfeestjes. Maar denk ook aan mobiliteit. Geen geld voor de bus beperkt je tot je straat en je wijk. Armoede is ook geassocieerd met obesitas. En obesitas leidt weer tot een lagere levensverwachting en gezondheidsproblemen. Vandaar dat artsen in Boston het mogelijk maken om bijna voor niks mee te doen aan een fietsenplan. Je doorbreekt de slechte mobiliteit en stimuleert gezond bewegen. Twee vliegen in één klap! Ook in Nederland heeft niet iedereen toegang tot fietsen. Vandaar dat initiatieven als ‘fiets in de schuur’ zich inzet om ongebruikte fietsen te ‘recyclen’ naar hen die geen fiets hebben.

Maar verreweg het grootste probleem is onze eigen fiets infrastructuur. Het wordt drukker op de fietsroutes volgens de ANWB, en zijn onze fietspaden te smal. Langzaam komt het inzicht dat we naar nieuwe gebruiksvormen komen van fietspaden. Een voorbeeld hiervan is de behoefte aan snelfietsroutes. De Fietsersbond heeft hiervoor al een toekomstagenda uitgewerkt die via een motie van de Tweede Kamer al bij het kabinet ligt. Kern hiervan is het aanleggen van 675 km met bredere fietspaden waarop fietsers sneller kunnen rijden. Dit is pas het begin. Forensen, bedrijven en overheden kunnen nu gezond bewegen aan duurzame mobiliteit verbinden. Denk bijvoorbeeld aan fiscale voordelen voor bedrijven die medewerkers helpen met ‘meer fietsen’, denk aan apps die fietsforensen faciliteren, net zoals Nike het hardlopen tot een community maakt. We staan pas aan het begin van een hele reeks aan innovaties, met veel kansen voor de pionier!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *