Robot taxi al eens geboekt?

In de pers is de noodklok geluid over toekomstige tekorten aan chauffeurs. Hun huidige werk is echter in 2021 al achterhaald. De zelfrijdende auto brengt de klant dan veilig op bestemming. Zonder chauffeur zoals we die nu kennen. Noem het maar de robot taxi. Hoogste tijd om alvast aan een nieuw businessmodel voor taxichauffeurs te werken.

Een taxirit gaat meestal op dezelfde manier. Je stapt in, zegt waar je heen wilt en de chauffeur typt het adres in de tomtom in. Vervolgens wacht je tot je er bent en je betaald. Wat van deze dienstverlening kan niet geautomatiseerd worden? Volgens autoconcerns en technologiebedrijven kan eigenlijk alles automatisch en beter. Het kan zelfs beter dan nu. Voordelen zijn er qua beschikbaarheid van een taxi en qua kostenbesparende planning. Over vier jaar Afbeeldingsresultaat voor ford autonomous drivinggaat een taxirit als volgt. Via je smartphone geef je aan waar je naar toe wilt. Jouw locatiegegevens en beweging naar het gewenste afhaalpunt geven het taxibedrijf een exact afhaaltijdstip. De taxi kan zo gegarandeerd voor je klaarstaan en het bedrijf optimaliseert welke auto de passagier ophaalt. Eenmaal aangekomen krijg je als passagier het voertuignummer door. De auto opent alleen met jouw code of herkenning, niemand kan er voor je neus inspringen en de taxi rijdt sowieso alleen voor jou. Nu staan veel taxi’s met chauffeurs op taxistandplaatsen te wachten. Die kosten zijn alvast bespaard. Science-fiction? Nee, automatisch rijden gebeurt nu al op tientallen plaatsen, zij het als test. Alle andere features zijn nu al in diverse services verwerkt. FORD heeft aangegeven in 2021 volautomatisch te gaan. Ze investeren daarin een miljard dollar. Taxichauffeurs moeten nu nadenken over de services die passagiers waarderen en zij kunnen aanbieden. Innovatie van hun business model. En vervolgens omscholen dus.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Robot taxi al eens geboekt?

  1. Evert schreef:

    Dat het een trend en innovatie is die zich doorzet, is wel duidelijk. Dat de taxi sector en taxibedrijven hierop – liever te vroeg dan te laat – in moeten spelen ook. Maar om te zeggen dat de fysieke taxichauffeur over een kleine 5 jaar achterhaald is, lijkt me (flink) overdreven.

    • Murk Peutz schreef:

      Dank voor het bericht. Taxichauffeurs bieden ook nu service aan naast het goed en veilig rijden. Sterk komt dat naar voren in gehandicaptenvervoer. Deze sociale vaardigheden zijn moeilijk te automatiseren. Interactie met de passagier is typisch mensenwerk. Maar ook in het geautomatiseerd vervoer kunnen slimme taxibedrijven groeien. Ze kunnen sterker inspelen op het korte afstand vervoer. Door automatiseren zakt de kilometerprijs sterk, en komt in de buurt van busprijzen. In veel steden kan dan een deur-tot-deur aanbod nieuwe stijl ontstaan. Dat is de reden dat Uber er alles aan doet om de eerste en de beste te zijn met zelfrijdende auto’s. Ze hebben het netwerk van passagiers immers al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *