Wie David Haselhoff bij André Rieu op het Vrijthof ziet zingen denkt meteen aan de zelfrijdende KITT auto. In de jaren tachtig een droom, nu is het werkelijkheid. What’s next?
Technologische ontwikkelingen gaan nu zo snel dat science fiction binnen een generatie al werkelijkheid wordt. Mooi voorbeeld is deze 1982 jeugdclassic: de Knightrider. David Haselhoff vangt hierin aan de lopende band boeven en zijn maatje “KITT the amazing car of tomorrow” doet hierin volwaardig mee. Inmiddels voorspellen veel automobiel experts dat in 2022 de KITT car geen fictie meer is. Nu al kan Mercedes zelfrijdend je auto droog en opgewarmd voorrijden uit de parkeergarage. Overal in de wereld worden autonoom bestuurde auto’s getest. Nieuwe business modellen en startups als Uber en Nutonomy zetten de industrie op hun kop. In veel landen is wetgeving voor autonoom rijden in voorbereiding danwel al goedgekeurd. Kortom, we gaan binnen 40 jaar van science naar fictie.
De grote drijver van deze ontwikkeling is technologie. Inmiddels kunnen microchips de rekencapaciteit en snelheid aan die nodig is voor KITT. Al die signalen van camera’s en sensoren opvangen, berekenen en omzetten naar verstandige actie kost veel rekentijd. Daarnaast heeft technologie voor veel doorbraken in radar en cameratechnologie gezorgd. De spulletjes om een KITT car te maken zijn inmiddels goed betaalbaar. Droom wordt werkelijkheid binnen één generatie. Hoe zit het met andere sciencefiction items? Denk dan eens aan: drones (doen we), ruimteschepen (doen Elon Musk en Richard Branson), bionic man (binnenkort in Japan), en ga zo maar door. Nu nog gratis hernieuwbare energie, kernfusie, iemand?