Duurzaamheid

Duurzaamheid gaat over de balans tussen economisch rendement, mens en milieu. We kunnen niet succesvol zijn in een wereld die dat niet is. Bovendien is vergroenen een verstandige keuze.

Duurzaamheid boeit en inspireert. Je werkt aan meer dan alleen financiële inkomsten. Je hebt doelen die het dagelijkse zakelijke belang overstijgen. Profit, maar ook people en planet. De 3 P’s worden daarom ook vaak ‘Triple Bottom Line’ genoemd: onder de streep hou je meer over dan alleen geld. De vele opvattingen over het duurzaamheid maken een grote uitdaging van het overtuigen van klanten en andere stakeholders om ook mee te doen. Bestaan duurzame klanten? Die lijken er wel te zijn, maar hoe en hoeveel hangt sterk van de ondernemer zelf af. Klanten willen het echte verhaal van authentieke ondernemers. Ze willen weten wat je zelf aan duurzaamheid doet en waarom je dat doet. Het komt dus dichtbij de kern van waarom je onderneemt. Je bent er niet met alleen een groen product en een mooie presentatie. Een groene propositie is maar één van de succesfactoren. Succes behoeft ook het daadwerkelijk anders gaan doen en het betrekken van partners buiten je bedrijf.

Consumenten omarmen duurzaamheid

In mijn boek “Groeien met groen” combineer ik praktische ondernemersinzichten met wetenschap. Ondernemers herkennen de succesfactoren als zij hun eigen ervaring terugfilmen. Er zit ook een patroon en een handleiding in hun tocht naar duurzaamheid. Bepaalde maatregelen moet je nemen en vaak nog in een bepaalde volgorde. Je zou verduurzamen kunnen zien als een proces met een aantal te doorlopen stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *