Spaarcenten voor het MKB

Het CBS bevestigt wat we allemaal al weten: onze MKB ondernemers komen niet aan geld om te innoveren en investeren. Ondertussen gaat onze pensioeninleg naar beursgenoteerde bedrijven die langzaam groeien of staatsobligaties die straks niks meer waard zijn. Het kan anders.

Bedrijven groeien omdat ze dingen beter doen dan anderen, omdat ze innoveren met producten, in markten of met hun organisatie. Uit je huidige business haal je maar weinig extra cash, MKB bedrijven zijn nu eenmaal klein, en een innovatie kost al gauw een ton. Ga je buiten rondkijken naar financiering, dan blijft het stil. Volgens het CBS heeft in 2010 bijna 60% van de ondernemers meer moeite met het verkrijgen van een bankfinanciering dan in 2007. Meer dan de helft gaf ook aan dat de inspanning om een financiering te krijgen veel groter is geworden. Dus het is veel werk en het lukt in steeds minder gevallen. En dat terwijl sinds 2007 het aantal kapitaalzoekers in het MKB met 50% is toegenomen. Oei!

Aan de andere kant is er geld genoeg. Gezinnen sparen en we hebben ook grote pensioenreserves. Het feit dat de vraag er wel is, duidt erop dat de ‘tussenhandel’ niet lekker loopt. We zijn dus op zoek naar nieuwe financieringsmodellen voor het MKB. Zijn we weer toe aan een nieuwe boerenleenbank? Of richten rijke ondernemers investeringsbanken op voor direct contact met andere ondernemers? Ik voorspel dat hier wat gaat gebeuren! Wat? Alles ligt open, en degene die de blanke velden ziet zal oogsten.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Spaarcenten voor het MKB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *