Einde van de gezinsauto

Sinds de jaren vijftig een onovertroffen ideaal: de gezinsauto voor de deur. Maar dat is ook precies het probleem, hij staat daar maar te staan. Een verandering is al onder weg.

Hoe lang gaan we dat nog betalen? Duizend kilo dure materialen, en maar een paar kilometers per dag bereden? Psychologisch is het een must. We willen vrijheid, en volle beschikbaarheid. Dus moet ie er staan. Economisch is het minder vanzelfsprekend. Autogenot kent vooral vaste kosten. Motorrijtuigenbelasting, afschrijving en APK worden allemaal betaald ongeacht het gebruik. Blijft over een beetje brandstof. Voor de leaserijders idem, dan is de bijtelling een vast bedrag. Wil je in deze crisistijd echt besparen, dan moet je de vaste kosten van je eigen mobiliteit doorbreken.

De oplossing heeft twee richtingen: ofwel je auto is geen auto meer, ofwel je auto is niet meer jouw auto. De eerste richting kies je als je met jouw auto ook stroom kunt opwekken op voordelige momenten. Waterstofauto’s zouden dat kunnen, zie mijn blog. Die tweede richting kies je bijvoorbeeld met een deelauto. Wij kennen al greenwheels of car2go. In beide gevallen is de auto niet van jezelf, maar gaat het in principe om autohuur. Greenwheels is er al sinds 1995, en ondanks alles groeit het aantal auto’s in Nederland nog steeds.

Er is een derde weg. Mensen gaan zelf hun auto verhuren. Zeg maar peer2peer car rentals. In America is dit al populair met RelayRides. Je schrijft je in op de website, je rijgedrag wordt gechecked  en je kunt gaan huren. Autobezitters schrijven zich met auto in, en geven aan wat een verhuur per uur kost en wie wel of wie niet mag huren. Sinds 2011 hebben we in Nederland SnappCar, met inmiddels 3000 autobezitters aan boord. En dan nog andere initiatieven zoals het not-for-profit Mywheels. Deze initiatieven zijn kansrijk, want ze combineren duurzaamheid met andere  voordelen, zoals geld verdienen door verhuur. De vereiste “collateral benefits” zijn dus aanwezig. Is er straks nog steeds een gezinsauto, alleen staat ie niet zo vaak meer voor jouw deur.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *