Outsourcen en de Poolse Pendelaar

Student aan de universiteit van Londen en wonen in Gdansk: dit gaat niet over ‘distant learning’, maar over vergaand outsourcen. Huisvesting is blijkbaar een dienst die niet geografisch gebonden is, volgt u het nog?

Outsourcen van diensten gebeurt op grote schaal. Wie heeft er nog eigen kantinejuffrouwen, schoonmakers, bewakers en tuinmannen in dienst? Maar ook de boekhouding en administratie wordt veel door derden gedaan. Dit zijn allemaal voorbeelden van de zogenaamde ‘niet bedrijfskritische processen’: er zit geen bijzondere kennis en kunde in die je als bedrijf graag dichtbij houdt. Dat klinkt allemaal logisch. Interessanter wordt het als je een deel van je werk uitbesteedt aan derden waar wel bijzondere kwaliteiten vereist zijn. Ook dit gebeurt steeds meer. Advocaten in Londen besteden repeterende activiteiten, zoals het checken van alle juridische verplichtingen bij een bedrijfsovername, uit naar kleine (en goedkopere) kantoren in bijvoorbeeld Schotland. De theorie van Thomas Friedman in ‘the world is flat’ is dat alles wat door een draadje kan (internet) zal uitbesteed gaan worden naar goedkopere spelers, en dan vaak ver weg (offshoring).

Diensten die specifiek aan een locatie ‘plakken’ kun je volgens deze theorie niet ‘offshoren’. Voorbeelden daarvan zijn loodgieters en klusjesmannen die je huis repareren. Dat kan niet door een ‘draadje’. Nu komt onze Poolse Pendelaar. Hij koopt voor een jaar Ryanair tickets Gdansk-Londen vooruit, is deels van de tijd in Londen voor onderwijs en vliegt dan naar huis in Gdansk. Wonen is daar veel goedkoper dan in Londen. Na het kopen van vliegtickets en uitgaven voor logeeradresjes in Londen, houdt onze pendelaar genoeg geld over om comfortabel te leven (in Gdansk). What is next? Je auto op een vrachtwagen en laten servicen in Bosnië? Het is maar hoe creatief je kunt zijn. We zijn weer terug bij de kern van ondernemerschap: kansen pakken die anderen niet zien. Dank aan onze pendelaar voor deze reminder.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *