Toeristen in Parijs vergapen zich aan de weelderige facade van het musee du quay Branli (www.quaybranli.fr) naast de Eiffeltoren. Een groene long in Parijs. Maar kunnen we er ook van eten? Jazeker, in New York vind je ze, de hoogbouwboerderijen ofwel ‘rooftop farms’.
Met uitzicht op Manhattan, tientallen meters in de lucht, bevindt zich de Eagle Street Rooftop Farm (http://www.rooftopfarms.org). Op 600 vierkante meter tuinieren 100 vrijwilligers. Ze zaaien radijs, komkommers en wat maar verder gewenst is. De gedachte is dat verse groente dichtbij voor minder vervuiling zorgt. Denk maar aan het transport dat je uitspaart. Maar, de farm is ook biologisch, en wil daarmee zuivere en eerlijke groenten kweken. Waarom zou je die dan uit Mexico halen? Bijkomend voordeel is dat de daken koeler blijven in de zomer en warmer in de winter. Steden zijn zomers moeilijk te koelen, de rooftop farms kunnen helpen, net als de beplanting het Museum in Parijs helpt met betere isolatie.
Interessant is dat rooftop farms vanzelf ontstaan. Mensen zien een leeg dak en bedenken dat ze er willen tuinieren. Soms is er een tijdelijke plek, bijvoorbeeld in een bouwput. Mensen bedenken dat ze er willen boeren en zetten het terrein vol met melkkratten gevuld met aarde. Bij de Riverpark farm in New York ging het zo. De farm levert aan het naastgelegen gelijknamige restaurant. Dagelijks zijn mensen in de weer met planten in 7,400 kratjes. Deze kratjes zijn mobiel, en kunnen verplaatst worden als de bouw gaat beginnen. Slim idee, want er zijn nog 600 andere ongebruikte bouwputten in New York.

