Vorsprung durch Technik

Overheden bezuinigen, zelfs op R&D en innovatie. Maar niet in Duitsland. Daar stijgt het budget dit jaar met 7,2%, ruim boven inflatie. Sinds 2005 is de begroting van dit “Bundesministerium für Bildung und Forschung” met meer dan 50% gestegen. Wat betekent dit?

Eric Schmidt, CEO van Google, schreef vorig jaar in de Washington Post dat de volgende “Silicon Valley” wellicht in Duitsland of China zal staan. Terwijl de voorgaande decennia de Verenigde Staten leidend waren in grensverleggende research, zag Eric Schmidt steeds meer hiervan buiten de VS gebeuren. Nieuwe “emerging technologies” zoals op het gebied van duurzaamheid dreigen dus elders ontwikkeld te worden. Een van de oorzaken is de enorme toename in R&D buiten de VS. Daarnaast pleit hij ook voor “ruim baan” voor de kleine “technostarters”. Bedrijven met nieuwe technologie die de bestaande orde uitdagen. Naar Schmidt’s tevredenheid is ook in de VS het overheidsbudget voor R&D inmiddels sterk verhoogd.

Voor landen die niet meekunnen in dit investeringsgeweld is het even puzzelen geblazen. We kunnen wellicht leren van de agro sector in Nederland. Nog steeds één van de belangrijkste exporteurs in de wereld. In ondernemer-gedomineerde clusters zoals het Westland of Greenport-Venlo weten  bedrijven van elkaar te leren, te specialiseren en snel op nieuwe markten in te spelen. Is dit succes kopieerbaar? Wellicht hebben we dan straks een elektrische auto van Nedcar uit Born, met op de achterruit “Vorsprung durch Vernünft”.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Vorsprung durch Technik

  1. Errorvorlance schreef:

    zeer interessant, bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *