Klein helpt groot met vergroenen

MKB bedrijven vergroenen ook. Ze kunnen zelfs duurzame oplossingen aandragen waar grote bedrijven niet op komen. Misschien wel nog sneller en beter, omdat ze überhaupt wendbaar en origineel moeten zijn om te overleven.

Aerosolen zijn we al lang mee bezig. Gat in de ozon, dus spuitbussen doen we niet graag meer. Maar, wat dan wel. Een verstuiver met een pompje is wel retro, maar werkt niet in alle gevallen. En dan ineens komt een klein Nederlands bedrijf met een slim idee. Airolux R&D, voorheen IPS Quality & Service, uit het Brabantse Vlijmen sleutelt jarenlang aan een nieuwe manier om te verstuiven zonder gas. Ze komen op een innovatief plunjer systeem dat met een slim mechaniek druk opbouwt in de flesjes. Ze wonnen er een plaats mee in de Top 100 meest innovatieve bedrijven van 2010 (zie www.syntens.nl/innovatietop100).

Inmiddels slaat het kleine bedrijf haar vleugels uit. Ze maakt sinds kort deel uit van een internationale groep. De doorontwikkeling en vermarkting kost veel geld, hulp is dan nodig. Daarin slagen ze overigens ook, want onlangs hebben ze de zilveren Edison voor productontwerp 2011 gewonnen, zie http://www.airopack.com. De uitdaging voor IPS is nu om origineel te blijven, en daarvoor de voordelen van een klein bedrijf te behouden. De les voor grote bedrijven is dat goede ideeën vaak van buiten komen, ook voor verduurzamen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *