Innoveren zonder krediet

Het grote woord is eruit: banken lenen minder aan bedrijven en consumenten. De Europese Centrale Bank stelde dit vandaag vast in de Eurozone. Wat consumenten al merkten (moeilijker een hypotheek) en bedrijven al zagen (moeilijker een bedrijfsfinanciering) is nu officieel. Is dit dan ook het einde van innovatie?

Innovatie leidt vaak tot nieuwe investeringen. Nieuwe technologie komt op de markt, de ICT moet beter, of de groei mondt uit in een nieuw bedrijfspand. Ook voor de crisis zagen meer dan een kwart van de ondernemers financiering als een innovatieknelpunt. Maar dit gold voor de technologieondernemers. Logisch, want de nieuwste technische snufjes kosten nou eenmaal geld. Voor een doorsnee MKB ondernemer is financiering maar in 7% van de gevallen een knelpunt, zo becijferde EIM in Zoetermeer. Door de crisis zijn deze cijfers zeker omhoog bijgesteld, maar het geeft aan dat er meer is dan geld alleen in innovatieland.

Onderzoek van Syntens geeft dan ook aan dat in de helft van de innovaties een organisatie of procesvernieuwing aan de orde is. Slimmer met je mensen en middelen omgaan, je verkoop anders insteken, je positionering anders aanpakken. Vaak zijn dit verbeteringen die veel minder geld kosten dan een investering in machines of in een nieuw pand. Sommige gurus en professors noemen dit sociale innovatie. Laten we hier eens bij de actualiteit aansluiten, innoveer dus zonder krediet!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *