Innovatie redt onze economie

Minister Dijsselbloem was nog voorzichtig, maar we komen toch echt uit de recessie gekrabbeld. Een kleine groei heeft het CBS al voorzien, net 0,1% in het afgelopen kwartaal. Zoomen we in, dan is onze export onze redder. Ook voor volgend jaar voorspelt de ABN AMRO dat vooral de sectoren die exporteren zullen groeien. De reden is niet alleen onze binnenlandse vraaguitval.

Analyse van groei in Sectoren (bron: ABN AMRO)

In de nieuwe studie van ABN AMRO maakt de bank onderscheid naar sectoren qua groei. Zich herstellend zijn de sectoren industrie, food, agrarisch en logistiek. Bouw, detailhandel en zakelijke dienstverlening blijven krimpen. Als belangrijke oorzaak voor de krimp wordt de daling van de binnenlandse bestedingen genoemd, voor de stijgers speelt export een grote rol. Maar het loont om even verder te zoeken. Bekend is dat innovatie zorgt voor meer groei van een bedrijf. Nieuwe producten en diensten binden meer klanten, voegen waarde toe en laten de omzet van de innovator stijgen. Evenwel is het een ‘ lange termijn spel’ . Nu beginnen met ontwikkelen betekent pas twee jaar later echt marktsucces, als alles goed gaat. Meestal is het even zoeken en ben je dus nu bezig voor over vijf jaar. Maakt ook niet uit, want je profiteert nu van de ontwikkel inspanning van vijf jaar geleden.

Instituut EIM heeft de innovativiteit van het MKB per sector onderzocht. Wat blijkt? Industrie en food staan bovenaan, en de krimpende sectoren staan ook veelal onderaan. En daartussen weer de gemiddelden. Er lijkt dus een verband te bestaan tussen sectoren met sterk innoverende MKB bedrijven en (herstellende) groei. ABN AMRO spreekt over een tweedeling in het bedrijfsleven, deze is dan wel een tijd geleden al ingezet, en wel tussen de innovators en de achterblijvers.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *