Alcoholverslaafde laptop

Apple heeft onlangs twee patenten ingediend om energie op te wekken voor iphones en laptops, met brandstofcellen! Niks inpluggen bij je vrienden om weer te kunnen emailen, gewoon weken on-line! Wat betekent dit?

“Mobile devices” maken ons nieuwe werken mogelijk. Even onderweg nog een emailtje sturen, belletje, smsje of pingen, het kan allemaal door de elektronica in je (hand)tas. De energie daarvoor komt van batterijen. Mooie akku’s die je wel steeds moet opladen. Apparaten die dankzij zeldzame materialen zoals Lithium “draagbaar” zijn geworden. Dat is dan meteen één van de grote nadelen. De zeldzame materialen willen de grote exporteurs graag voor zichzelf houden, want op is op. China voerde zo onlangs exportquota in. Die batterijen worden dus vroeg of laat duurder, of helemaal niet meer te krijgen. Daarom kijken westerse bedrijven ook naar ons eigen afval, om daar weer die materialen uit te winnen (zie Urban Mining). Een tweede probleem is het steeds weer opladen van je apparatuur. Bij elektrische auto’s zitten we met oplaadpunten en –palen, om maar eens een voorbeeld te noemen. Als je dan je eigen brandstofcel hebt, dan kun je wellicht weken zonder verlengsnoeren. Brandstofcellen gebruiken waterstof, maar ook methanol en ethanol, en zetten die om in stroom en water. Heel efficiënt en heel schoon.

Brandstofcellen zijn niet nieuw. NASA stopt ze al in haar ruimteavonturen. En Toshiba zou al een kleine versie op alcohol ontwikkeld hebben. Maar dat Apple zich ertegenaan bemoeit is interessant. De kracht van Apple, met haar revolutionaire benaderingswijze, is dat ze telkens weer de industrie een stap naar voren laat zetten. De Ipods hebben de muziekindustrie veranderd. En Iphones de telecommarkt. Dat Apple zich nu met “long life” energietechniek gaat bemoeien belooft wat. Wellicht is het kabeltjes-tijdperk voorbij en maken we weer een stap in de tijd. Ik geef mijn laptop graag dat borreltje!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *